Tämä ohje on Ruoka-Pirkka-lehtisestä 41 (7.10.2006). Olin näköjään säästänyt sen tuohon painonvartija-ohjeiden joukkoon. Oli ilmeisesti vaikuttanut hyvältä ohjeelta. Ja nyt sitten sitä tein ja hyvää olikin.

Tein padan porsaan ulkofileestä, joka oli marinoitu, joten laitoin aluksi ohjeen määrämän suola määrän. Lopussa sitten huomasin, että eihän se mihinkään riitä ja laitan seuraavaksi lihaliemikuution heti alussa. Nestettäkin tuli minun ruokaani enemmän, joten lisäsin jauhojen määrää.

Tarjoilin ruoan perunamuusin kanssa.

Suluissa olevat ovan mun lisäykseni

6 annosta

  • 800 g karjalanpaistia (800 g porsaan ulkofileetä marinoitu)
  • 500 g tuoreita punajuuria
  • 200 porkkanoita
  • 250 g keräkaalia
  • 250 g pikkusipuleita
  • (4 kpl yksikyntisiä valkosipuleita)
  • 2 tl suolaa
  • 2 laakerinlehteä
  • 10 kokonaisia maustepippureita
  • 5-6 dl kiehuvaa vettä (n. 1 l)
  • 1 dl kylmää vettä (1½ dl)
  • 3 rkl vehnäjauhoja (6 rkl)
  • (1 lihaliemikuutio)
  • (suolaa)
  • (aromisuolaa)
  • 1 rkl väkiviinaetikkaa
  • PÄÄLLE:
  • 2 dl maustekurkku suikaleina (kuutio)
  • hienonnettua persiljaa
  1. Kuori punajuuret. Paloittele n. 2 cm:n kokoisiksi kuutioiksi ison uunipadan pohjalle.
  2. Kuori ja leikkaa porkkanat reilun kokoisiksi paloiksi.
  3. Kuori sipulit ja jätä kokonaisiksi.
  4. Poista kaalista kova kanta ja paloittele kaali.
  5. Lisää kaikki kasvikset pataan. Lisää mausteet ja 1 tl suolaa.
  6. Lado lihat tiiviisti padan päälle. Ripottele 1 tl suolaa lihojen päälle.
  7. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää sitä pataan niin paljon, että päällimmäiset lihapalat jäävät näkyviin.
  8. Kypsennä 200 asteessa n. ½ tuntia. Painele lihapalat nesteen piilloon, alenna lämpötila 175 asteeseen ja jatka kypsennystä ainakin 90 minuuttia. (Minä laitoin kannen päälle ja kypsensin vielä yhden tunnin verran.)
  9. Vatkaa vehnäjauhot kylmään veteen tasaiseksi seokseksi. Lisää pataan ja sekoita hyvin koko ajan. Nosta pata vielä uuniin 10-15 minuttiksi.
  10. Lisää etikka ja suolaa tarvittaessa. Levitä päälle maustekurkkusuikale (-kuutio) ja hienonnettu persilja.